Tuntutlah ilmu sebelum ilmu itu diangkat. Ilmu diangkat dengan meninggalnya para ulama. Orang yang berilmu dan orang yang menuntut ilmu memiliki kedudukan yang sama dalam hal pahala. Sesungguhnya manusia itu hanya ada dua, orang yang berilmu dan orang yang menuntut ilmu. Dan tidak ada kebaikan pada diri manusia yang selainnya.

(Abu Darda')

siapa saya?

My photo
hanya seorang insan yang ingin membersihkan diri ini dari segala dosa..andai saja air mata ini dapat membasuh segala dosaku,maka ku pohon padaMU ya Allah janganlah Engkau keringkan ia dari mengalir ke pipi..aku hanyalah hambaMu yang hina..yang mengharap pengampunan dariMu..yang mencari jalanMu..yang akhirnya pasti kembali padaMu..
gravatar

berpegang teguh kepada Quran dan Sunnah,takkan tersesat selama2nya..

Hadis2 yg sy baca, mnjelaskn apa yg kabur selama ini. Sy yakin, jika umat Islam brpegang teguh kpd dua sumber, iaitu Quran dan Sunnah, mereka xkn trsesat buat selama2nya.. Berikut adalah antara hadis yg dpt sy kongsikan..

Kerasnya Hati

Sesungguhnya seorg hamba apabila dia melakukn sesuatu kesalahan maka akn digoreskn d dlm hatinya satu titik hitam; maka apabila dia mnarik diri (dari kmaksiatan itu) dan trus bristighfar n brtaubat (kpd ALLAH SWT) hatinya akn kmbali suci bersih. Tetapi apabila dia kmbali mlakukan ksalahan itu maka titik hitam itu akn brtambah (d dlm hatinya) sehingga smpailah titik hitam itu memenuhi segala ruang prmukaan hatinya.

Dan inilah yg dipanggil 'ar-raan' ataupun karat d hati yg disebutkn ALLAH SWT dlm firmannya: (sprti yg trsebut dlm hadis d atas yg brmaksud): "Sekali-kali bkn demikian (sprti apa yg dikatakan oleh org2 kafir), sbnrnya apa yg mereka lakukan itu (drpd prbuatan dosa) telah mnutup hati mereka."

Maksudnya: "Pada hari itu (hari qiamat) sudah x brguna lg harta bnda n anak pinak, kcuali org yg dtg mngadap ALLAH dgn hari yg sihat (bersih)." Surah Asy-Syu'ara 88-89

Kenapa hati mnjadi keras? Drpd Ibnu R.A brkata: Rasulullah SAW brsabda: "Jgnlah mmperbanyakkn prckapan slain bzikir kpd ALLAH SWT,maka sesungguhnya byk brcakap slain kpd brzikir kpd ALLAH SWT itu adalah mnyebabkan hati seseorg itu mnjadi keras. Dan sesungguhnya, sejauh-jauh mnusia drpd ALLAH SWT ialah mereka yg brhati keras." HR Tarmizi

Seringan-ringan Siksaan di Neraka

Drpd Abu Nu'man RA bkata: Aku mndengar Rasulullah SAW brsabda: "Sesungguhnya seringan-ringan siksaan pnghuni neraka pd hari kiamat adalah seseorg yg akan diletakkn bara api neraka shingga mndidih (dr sebab panas kedua2 bara api trsebut) otak yg ada d kepalanya. Dia x mngira bahawa ada org lain yg lebih dahsyat siksaan drpdnya, pdhl dialah org yg plg ringan siksaannya." HR Bukhari dan Muslim

Siapa Teman Setia

Drpd Anas b. Malik RA; Rasulullah SAW brsabda: "Ada tiga macam yg akn mghantarkn jenazah ktika dibawa ke tanah prkuburan, iaitu keluarganya, hartanya, dan amalnya. Dua diantaranya akn kmbali dan yg satu lg akan tetap tinggal mnyertainya. Keluarga n harta akan kmbali sedangkan amalnya akan tetap setia brsamanya." HR Bukhari dan Muslim

Kenapa Neraka yg Dipilih?

Drpd Jabir RA bkata: Rasulullah SAW brsabda: "Perumpamaan aku dan perumpamaan kamu adalah sprti seorg lelaki yg duduk bdekatan unggunan api maka byk lah belalang dan rama2 (kelkatu) yg mnjatuhkan diri ke dlm unggunan api itu. Maka org itu brusaha sedaya-upaya untuk mnyekat binatang2 td supaya jgn smpai jatuh ke dlm nya. Aku (Rasulullah SAW) brusaha memegang simpulan kain kamu supaya kamu jgn jatuh ke dlm jurang api neraka, namun ramai di kalangan kamu yg masih juga hendak mlepaskn diri drpd peganganku." HR Muslim

Dan dlm hadis yg lain riwayat Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW brsabda: "Semua umatku akan msuk ke dlm syurga, melainkn org yg enggan. Sahabat berasa hairan lalu brtanya; "Ya Rasulullah! Siapa yg x suka masuk syurga?" Rasulullah mnjawab "Sesiapa yg taat kpdku brerti dia mahu masuk syurga dan sesiapa yg mnyalahi ajaranku maka org itulah yg x mahu masuk syurga."

Dan Sekadar Renungan...

Ketahuilah.. Liku2 khidupan kita d muka bumi ini hanyalah sementara. Bila tiba waktunya, kita pasti kmbali padaNya. Kitalah juga yg mampu mncorak prjalanan hidup kita. Baik atau buruk, kitalah yg akan memandunya.

Hiasilah hidup kita dgn cahaya keimanan. Ukirlah ia dgn sifat ketakwaan. Pastikan ia sntiasa utuh n teguh supaya prjalanan kita ke sana tiada halangan. Alangkah nikmatnya insan yg sntiasa brusaha memenuhi ladangnya dgn tanaman yg hidup subur dibajai sifat ketakwaan.

Sama ada kita sedari atau tidak, masa brlalu begitu pantas. Inilah yg dikatakan dunia. ALLAH x mnciptakan kita untuk hidup selama2nya. Kehidupan dunia hanyalah ujian untuk kita. Kita diciptakan untuk kehidupan akhirat sbnrnya.

"Dan khidupan dunia ini tidak lain hanyalah ksenangan yg menipu." Surah Al-Hadid: 20

"Tiap2 yg brnyawa akan merasakan mati. Kami akan mnguji kamu dgn kburukan n kebaikan sbg cubaan (yg sbnrnya) dan kpd Kamilah kamu akan dikembalikan." Surah Al-Anbiyaa: 35

Islamic Hijri Calendar

Followers

leave ur comments here ^_^

visit me on Facebook ^_^

Popular Posts Last 7 days

Popular Posts All Time