Tuntutlah ilmu sebelum ilmu itu diangkat. Ilmu diangkat dengan meninggalnya para ulama. Orang yang berilmu dan orang yang menuntut ilmu memiliki kedudukan yang sama dalam hal pahala. Sesungguhnya manusia itu hanya ada dua, orang yang berilmu dan orang yang menuntut ilmu. Dan tidak ada kebaikan pada diri manusia yang selainnya.

(Abu Darda')

siapa saya?

My photo
hanya seorang insan yang ingin membersihkan diri ini dari segala dosa..andai saja air mata ini dapat membasuh segala dosaku,maka ku pohon padaMU ya Allah janganlah Engkau keringkan ia dari mengalir ke pipi..aku hanyalah hambaMu yang hina..yang mengharap pengampunan dariMu..yang mencari jalanMu..yang akhirnya pasti kembali padaMu..
gravatar

Membentuk Keluarga Mukmin


Memilih calon isteri yang beragama merupakan langkah awal membentuk sebuah keluarga mukmin kerana isterilah yang lebih berperanan di rumah (mendidik anak-anak) berbanding suami.
(Sambungan artikel http://uniqueummah.blogspot.com/2010/05/negara-rumahtangga.html)

Halaqah Pemuda minggu lalu (16 April 2009) sempat kami bincang tajuk "Membentuk Keluarga Mukmin". Sahabat kami, Anuar bentangkan apa yang dia study dan kongsikan pengalamannya membentuk keluarga sendiri.
Memilih Calon Isteri
Membentuk keluarga sebenarnya bermula daripada memilih calon isteri. Isteri yang taat pada Allah, akan taat pada suami. Nasihat untuk sahabat yang masih bujang, pilihlah yang beragama. Walaupun kriteria tu banyak (rupa, harta, keturun dan agama), tapi Nabi S.A.W suruh utamakan agama kerana isterilah yang akan didik anak-anak jadi soleh atau sebaliknya. Tugas kita didik isteri, dan tugas isteri didik anak-anak kerana suami banyak berperanan di luar rumah - cari nafkah, dan berperanan dalam masyarakat.
Isteri Lebih Berperanan Di Rumah
Memang benar apa yang Nabi pesan tu. Saya benar-benar realise benda ni. Saya cuma ada dua hari seminggu untuk anak-anak. Lima hari lagi kebanyakkannya hilang untuk kerja dan masyarakat. Keluar (kerja) pagi, balik menjelang malam. Waktu malam pulak, kena keluar rumah kalau ada mesyuarat atau program.

Masa untuk anak-anak biasanya hujung minggu. Itu pun kadang-kadang terpaksa berprogram di hujung minggu. Maka, peranan membentuk anak-anak, banyak terpikul pada isteri. Dan memang isteri sayalah yang banyak berperanan selama ni dalam keluarga kami.

Islah Cawangan
Pasal fenomena terlepas pandang islah keluarga dikalangan aktivis Islam kebanyakan berlaku pada mereka yang tak ditarbiyah. Masalah kurangnya kefahaman agama. Untuk rawat masalah ni di peringkat Cawangan, Azfar (Ketua Pemuda) berpendapat, dua perkara mesti dilaksanakan;
  1. mendoakan sahabat-sahabat serta keluarganya; dan
  2. mengukuhkan ikatan ukhuwah sesama keluarga sahabat dengan mengadakan program yang melibatkan keluarga ahli dengan lebih kerap kerana dalam persahabatan ada bekalan (iman).
Tips Bentuk Keluarga
Beberapa tips lagi yang sempat kami bincangkan antaranya tentang;
  1. Kombinasi doa, usaha dan tawakkal dalam membentuk keluarga;
  2. Didikan ketika waktu makan bersama keluarga;
  3. Memaanfaatkan minda separa sedar (sub-concious mind) anak-anak dengan menerap dan membudayakan perkara yang baik sejak kecil; dan
  4. Banyak bermonolog dengan Tuhan - hati sentiasa bercakap-cakap dan merintih dengan Tuhan supaya dipelihara diri kita dan keluarga.

Meraikan Sahabat Baru

Kali ni, kami meraikan kehadiran dua sahabat yang pertama kali datang ke Halaqah Pemuda iaitu Akhi Nasir dan Akhi Syafei (Apai). Penyertaan mereka bersama kami insyaAllah akan mengukuhkan lagi gerak kerja dakwah di sini. Akhi Nasir berpengalaman kendalikan Unit Amal, manakala Apai ada ramai 'geng' dikalangan remaja dan belia di sini - untuk digembelingkan tenaga nanti, insyaAllah.

Islamic Hijri Calendar

Followers

leave ur comments here ^_^

visit me on Facebook ^_^

Popular Posts Last 7 days

Popular Posts All Time

Archive